Ειδικός Πνευμονολόγος - Καραπέτσας Θωμάς

Παλαιών Πατρών Γερμανού 8, Θεσσαλονίκη, Τηλ: 2310 261.000 | Φιλίππου 49, Κουφάλια, Τηλ: 23911 10.214

%64%72%74%6F%6D%6B%61%72%40%6F%74%65%6E%65%74%2E%67%72

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα έως Παρασκευή από 17:30 έως 21:00 κατόπιν ραντεβού

Στην αρχή

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια


Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) είναι μία νόσος με χαρακτηριστικό τη στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες στην εκπνοή. Αυτή η δυσκολία μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση αέρα μέσα στον θώρακα στο τέλος της εκπνοής, σε δύσπνοια και στο αίσθημα της εύκολης κόπωσης.

Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π);

Η ΧΑΠ ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, είναι μία νόσος των πνευμόνων η οποία προκαλεί βήχα με ή χωρίς πτύελα και δυσκολία στην αναπνοή, η οποία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τις ικανότητες ενός ατόμου για τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η ΧΑΠ τείνει να λάβει διαστάσει πανδημίας, μιας και πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από ΧΑΠ.

Δυστυχώς η πλειονότητα ούτε καν γνωρίζει ότι νοσεί και δεν ακολουθεί την κατάλληλα θεραπεία ώστε να διατηρήσουν μια δραστήρια ζωή.

Ποια είναι τα αίτια της ΧΑΠ;

Το κάπνισμα είναι μία από τις βασικές αιτίες της ΧΑΠ. Επίσης, η μακροχρόνια έκθεση σε επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, αποτελεί βασική αιτία. Δυστυχώς εάν δεν σταματήσετε το κάπνισμα νωρίς, σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών, μπορεί να εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε κίνδυνο να αναπτύξετε ΧΑΠ.

Εάν έχετε συμπτώματα όπως συνεχή βήχα, παραγωγή πτυέλων, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού ή εάν διαπιστώνετε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αναπνέετε κατά τη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας, αυτό πιθανώς είναι μη φυσιολογικό ή απλά στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης.

Μιλήστε με τον γιατρό σας σήμερα! Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα!

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντικές παράμετροι για να παραμείνετε υγιείς και δραστήριοι.